Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’in yan sıra; Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Hollanda İstanbul Başkonsolos Vekili Karin Jones Schaper, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, İstanbul Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İstanbul Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Kırklareli Kaynarca Belediye Başkanı Neşe Çevikbaş, İzmir Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı, Aydın Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Antalya Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Karabük Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Burdur Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, Cumhuriyet Halk Partisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülşah Deniz Atalar, meclis üyeleri, CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, siyasi parti il ve ilçe başkanları, ilçe ve belde belediye başkanları, STK yetkilileri, muhtarlar ve çok sayıda izleyici yer aldı.
Yerel Eşitlik Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Hollanda Dışişleri Bakanlığı MATRA Temsilcisi ve Hollanda’nın İstanbul Başkonsolos Vekili Karin Jones Schape yaptı. Karin Jones Schape konuşmasında, kadınların karar mekanizmalarında aktif rol almasının sağlanmasının ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin yerel yönetimlerde norm haline gelmesinin gerekli olduğunu belirtti.
Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın ise yaptığı konuşmada, “Biliyorum ki; her eşit adım, hepimizin geleceğini daha aydınlık kılacak. Edirne Belediyesi olarak hazırladığımız Yerel Eşitlik Eylem Planı’yla her bireyin eşit fırsatlarla buluşabileceği bir şehir yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.
“YERELDEKİ KADININ VARLIĞINI HER ZAMAN ÇOK ÖNEMSEDİM.”
Yerel Eşitlik Çalıştayı’nın ikinci oturumunda konuşma yapan Candan Başkan, “Öncelikle, Filiz Başkan’ıma bu kadar kadın belediye başkanını bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Kadının olmadığı her yer ise eşitsizdir ve antidemokratiktir. Bizim de hayat hikâyemizin başlangıcı oradan başlıyor. İlk önce bir hayat mücadelesi, eğitim, belki aile kurma, varlığını güçlendirme, hayata tutunabilme… Hepimizin ayrı bir hikâyesi var. Yedi ay önce Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başladım. Ondan önce milletvekili olarak parlamentoda siyaset yapma fırsatım oldu. Bu süreçte kadın-erkek fırsat eşitliği komisyonunda uzun yıllar kadın hakları, kadınların yaşadığı sorunlar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın cinayetlerinin engellenmesi ve en önemlisi de kadınların yaşamın her alanında eşit bir şekilde var olabilmesi için çalışmalar yaptım. Yereldeki kadının varlığını her zaman çok önemsedim. Yerelde kadın en az. Kadın her yerde var; öğretim görevlisi olarak var, çalışma hayatında var, parlamentoda da var. Ancak yerel yönetimlere baktığınızda oransal olarak kadınların en düşük olduğu yer buralardır. Oysa yerel yönetimler, hayata dokunabileceğimiz, rol model olabileceğimiz en önemli alanlardır. Dolayısıyla burada olan veya olmayan tüm yol arkadaşlarımın ve kız kardeşlerimin varlığını çok önemsediğimi belirtmek isterim” dedi.
“KADINLAR ÇOK BAŞARILI OLMAK ZORUNDA.”
Konuşmasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e de teşekkür eden Candan Başkan, “Bugüne kadar ‘kadın’ ve ‘genç’ denildiğinde hep bunlar söylemde kaldı, ancak ilk kez bu kadar kadın ve genç siyasetçi görme fırsatını bulduk. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Her birimize büyük görevler düşüyor. Bu görevlerin en önemlisi ise başarılı olmak… Kadınlar çok başarılı olmak zorunda. Neden böyle diyorum? Erkekler başarısız olduğunda fazla konuşulmuyor. Ama bir kadın başarısız olduğunda ‘Ayşe, Fatma, Candan’ denilmiyor; ‘Kadın bunu başaramadı, kadın yapamıyor’ deniyor. Dolayısıyla, hepimizin böyle bir sorumluluğu var. Çok başarılı olmak zorundayız. Ben tüm arkadaşlarımın çok başarılı olacağına inanıyorum. Seçimler de bunun bir göstergesi oldu. Her birimiz, seçim bölgelerimizde büyük bir destek aldık” ifadelerine yer verdi.
“MECLİSİMİZDE KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ ŞARTINI İMZALADIK.”
Candan Başkan ayrıca Asıl mücadelemiz bundan sonra başlıyor. Çok başarılı olmak zorundayız. Her birimizin kişisel hikâyeleri var. Bazılarımız belki hiç ayrımcılığa uğramadı, belki hep ailelerinden ve çevrelerinden destek gördü. Ancak herkes aynı koşullara sahip değil. Dolayısıyla, bizlerin gösterdiği başarıyı başkalarından beklemek çok gerçekçi bir yaklaşım değil. Geçtiğimiz dönemlerde, parti meclisi üyesi olarak görev yaptığımda, cinsiyet kotası belirlerken parti meclisinde yaptığımız görüşmelerde bir grup insanın, ‘Ne gerek var kotalara?’ dediğini duymuştuk. Kadınların, ilk önce mevcut yaşamın her alanında olmasını sağlamak gerekiyor. Bu, siyaset için de yerel yönetimler için de çalışma hayatı için de geçerli. Bizler ne yapacağız? Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar yaptığımız bazı işler var, eksik kalanlar da elbette mevcut. İlk olarak, meclisimizden geçtiğimiz kadın-erkek eşitliği şartını imzaladık. Bugüne kadar bir konukevi desteğimiz, üç danışma merkezimiz ve devam eden çeşitli kurslarımız var. Ancak bunlar elbette yeterli değil. Çünkü kadın sorununu konuşurken, Türkiye'yi genelden ayırarak konuşmak pek mümkün değil” şeklinde konuştu.
“HİÇBİR SORUN, ÜSTESİNDEN GELEMEYECEĞİMİZ KADAR BÜYÜK DEĞİL”
Kadınların, doğduğu günden öldüğü güne kadar, eğitimde, çalışma hayatında, siyasette ve her alanda uğradığı ayrımcılıkla ilgili çalışmalar yapmadan, hiçbir belediye başkanın kendi ilinde başarılı olması ve kadınların eşit bir şekilde hayatın içinde yer alması pek mümkün olmadığını belirten Candan Başkan, “Böylesi toplantılardan büyük fayda sağlıyoruz. Sorunlarımız var mı? Evet, var. Ama hiçbir sorun, üstesinden gelemeyeceğimiz kadar büyük değil. Gülsüm Kav hocamız burada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun uzun yıllar başkanlığını yaptı. Onun burada olması beni mutlu etti. Çünkü Gülsüm hocamızla birçok eylemde birlikte olduk. Kadın cinayetlerini durduracağız diyen bir platformu bile kapatmaya çalıştılar, bir dava açtılar. Zorluklarımız var, ancak birlikte olursak, hepsinin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Bizler ilk kadın belediye başkanlarıyız, ancak son olmayacağız. Biz daha başlangıcız, son olmayacağız. Mücadeleye devam edeceğiz. Bizim arkamızdan gelecek yeni kuşaklar, yeni kadınlar olacak” dedi.
“BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ, BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”
Candan Başkan sözlerini, “Son olarak şunu söylemek isterim: Televizyon programlarında erkekler oturup kendi aralarında demokrasi tartışıyorlar. Bir tek kadın yok. Kimse, orada kadın olmadan demokrasinin konuşulamayacağını söylemiyor. Bizim farkımızı ifade etmek adına şunu belirtmek isterim: Aramızda eşitliğe inanan çok değerli abilerimiz, yoldaşlarımız var. Bize destek oldukları için onlara teşekkür ediyorum. Annelerimizi andık, ben her zaman eğitimime destek veren babama da teşekkür ediyorum. Kıymetli eşime de siyasi mücadelemde yanımda durduğu için teşekkür ediyorum. En çok teşekkür ise sizlere. Desteğiniz için hepinize teşekkür ederim. Rosa Luxemburg’un çok sevdiğim bir sözü var: ‘Hareket etmeyenler, zincirlerini fark etmezler.’ Bizler harekete geçeceğiz; o zincirleri kıracağız. Zincirlerinin farkında olmayan kadınlara da o zincirleri göstereceğiz. Birlikte çalışacağız, birlikte başaracağız. Yolumuz açık olsun!” sözleriyle noktaladı.
Yerel Eşitlik Çalıştayı’nda, Dirençli Bir Toplum İçin Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin ilk adımlarından bugüne kadar kaydedilen gelişmelerin kapsamlı bir şekilde sunumunun yer aldığı videolar katılımcılarla paylaşıldı. Edirne Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı Danışmanı Merve Demircan, plan hakkında ayrıntılı bir sunum yaparak, planın amaçlarını ve hedeflerini katılımcılara anlattı. Çalıştay’da ayrıca kadın belediye başkanları kendi deneyimlerini paylaştı.
Panel, yerelde eşitlik eylem planı hazırlayan belediyelerin iyi örnek uygulama sunumlarını gerçekleşmesiyle son buldu |